1. Aşama ; Hijyen
Kuşkusuz ki ; bebeklerin cildi oldukça duyarlıdır. Bebek cildini pişiklerden korumamız için altının uzun süre zarfında ıslak ya da dışkılı bırakılmaması ve kullanılan bebek bezlerinin temiz ve uygun özellikde olması çok önemlidir, bu aşamada hijyeni birinci planda tutmalıyız.
2.Aşama ; bebek bezini değiştirme sıkılığı
Süregelen ilk haftalarda bebek bezinin günde en az beş veya altı kez değiştirmeliyiz ve bunu bebeğimizin uyanık olduğu zaman aralıkların da yapmalıyız. Ayrıca şunuda unutmamalıyız ki ; bebek bezini her kim değiştiriyor ise ; bu işlemden önce ve sonra ellerini özen ile yıkamalıdır.
Diğer aşamalar sıra ile ;
Bebek altının her temizliğinde şunlara özen ile dikkat edilmeli ; cilt ve cilt kıvrımları birinci planda tutularak, özellik ile bebek şayet dışkı yapmış ise, alkol içermeyen ıslak mendillerle, bunları satın almaya olanak yok ise ıslak bir pamuk ile güzelcene temizlenmeli ve temizlikten sonra kurulanmalıdır. Not olarak şunuda ekliyebilir ; her bez ya da pamuk, bir yönde tek siliş için kullanılmalı ve atılmalıdır.
Dışkının içerdiği mikropların idrar yollarına bulaşmasını önlemek için kız bebeklerde temizlik daima önden arkaya doğru yapılmalıdır. Kız bebeklerde alt temizliği daima ön kısımdan arkaya doğru yapılmaıdır bunun faydası ise ; dışkının içermiş olduğu mikropların idrar yollarına bulaşmasını önlemektir. Erkek bebeklerde şuna dikkat etmelisiniz ; erkek bebeklerde penis ucunda yer alan deri kıvrımlarını temizlemeye çalışmamalıdır.
Bebeklerin ciltları çok hassastır bundan dolayı ; temizlikten sonra badem yağı,vazalin ya da özel bebek losyonları uygulanabilir. Yanlız bazı ürünler bebeğinizin cildine zarar verebilir örneğin ; pudralar, parçacıklar halinde birikirker ve bebeğinizin cildini zedelerler bundan dolayı pudra kesinlikle kullanılmamalıdır.
En önemlisi bebeğin altının kuru olmasıdır. Şayet bebeğiniz pişik oluşur ise oda ısısının 25-26°C olmasına dikkat edilerek bebeğinizin günde iki-üç defa 20-30 dakikalık süreler ile bezsiz bırakılması gereklidir böylece cildin hava ile temas ettirilmesi sağlanır.
Büyük şehirlerde yaşayan ve ekonomik yeterlilği iyi olan ailelerin bebeklerinde hazır alt bezleri kullanması özellik ile temizlik açısından oldukça kolaylık sağlar. Şunuda unutmamak gerekit ki ; hazır alt bezi kullanılan bebeklerde ; bebeğe lastik don giydirilmesine çok zaman gerek kalmaz.
Ancak bu bezlerin kolay yok edilemeyecek atıklar kapsamında olması tüm dünyada bir çevre sorunu yaratmaktadır. Bu sorun, yıllardır çözümlenememiştir ve her geçen gün boyutu artmaktadır. Piyasada bulunan çocuk bezleri genellikle uygun niteliktedir. Nadir olarak, alerjik bebeklerde pişiklere yol açabilir ve kullanılmaları sakıncalı olabilir.
Islaklığı iyi emdiği bildirilse de bebek bezleri sık değiştirilmelidir. Kirli bezler, dışkı bulaşmış olanlarda katı maddeler mümkün olduğunca ve el değmeden tuvalete aktarıldıktan sonra ağzı kapalı bir plastik torbaya konularak çöpe atılır.
Hazır bez satın alma olanağı yoksa daha ucuz olan kumaş çocuk bezleri defalarca kullanılabilir. Bu tür bezler satın alınabileceği gibi, yıkanabilen, yumuşak ve emici özelliği olan bir kumaştan 50 x 50 cm.lik kareler kesilip dikilerek evde de hazırlanabilir.
Bu bezler üçgen şeklinde ikiye katlanarak kullanılır. Kirli bezlerin yalnızca ıslak olanları ile dışkı bulaşmış olanları birbirinden ayrı olarak yıkanır. idrarla ıslanmış bezler akar suda çalkalanır, deterjan içermeyen bir sabunla yıkanır, iyice durulandıktan sonra 10-15 dakika kaynatılır ve kurutulur.
Eğer bebek bezinde dışkılar var ise bebek bezi dışkıdan güzel bir şekilde suda arındırılır daha sonra sabun ile özel ile yıkanır . Bir sonraki aşamalarda ise ; durulanır ve kaynatılır . Bebek bezlerinin arındırma ve yumuşatma açısından bezlerin ütülenmesi de yararlıdır. Bebek sahibi aileler kendi isteklerine yada içinde bulundukları duruma göre kimi zaman yıkanabilen bebek bezleri kimi zamanda hazır bebek bezleri kullanabilir.
0 yorum on "Bebek Altı Temizliği Nasıl Yapılır ?"
Yorum Gönder